Tuesday, July 10, 2007

PostHeaderIcon Baca Merdeka Tulis Merdeka


Silalah Layari Laman Blog ini dalam usaha menuju ke jalan Allah- Laman Sufi Salafi

Sambil-sambil hadir mesyuarat di PPD saya ambil masa untuk menulis, sudah lama tidak menulis. Rasa macam beku pula minda bila tidak diluahkan buah fikiran dek kerana dah terbiasa rasanya meluahkan apa yang dibaca dan apa yang difikir.

Baru-baru ini saya sibuk melihat kembali kepada buku-buku berkaitan makna "kemerdekaan". Perkataan ini biasa berkumandang ditelinga kita namun apa pula maksudnya. Ada yang mentakrifkan kemeredekaan sebagai kebebasan. Justeru itu, malam diambang kemerdekaan disambut dengan segala macam sikap yang melambangkan kebebasan pada pandangan mereka.

Merujuk kepada penubuhan Yathrib sebagai negara Islam yang pertama yang dikenali sebagai Madinah. Nabi Muhammad S.A.W telah memberikan kemerdekaan kepada penduduk Madinah melalui pembebasan jahiliah, pembebasan dominasi yahudi, pembebasan dari kezaliman namun telah menakluk jiwa warga Madinah dengan Islam.

Sebenarnya hakikat kemerdekaan ialah untuk membangun sesuatu umat. Justeru itu, bila kita menyebut merdeka ia bukanlah bermaksud kebebasan mutlak namun bererti kebebasan dari segala unsur yang membinasakan.

Berdasarkan fahaman ini, kita perlu jelas bahawa adalah tidak wajar sekiranya sambutan kemerdekaan menjadikan umat Islam Malaysia meraikan kebebasan yang menghancurkan generasi yang baik.

0 komentar: