Thursday, April 26, 2007

PostHeaderIcon Bagaimana mempengaruhi Orang Lain


Silalah Layari Laman Blog ini dalam usaha menuju ke jalan Allah- Laman Sufi Salafi

Mafhum hadis yang diriwayatkan dari Abu Ya'la yang terdapat didalam "Majmu' Zawaid":

"Sesungguhnya kamu sekalian tidak boleh mempengaruhi manusia dengan harta kamu, kamu hanya dapat mempengaruhi manusia dengan wajah yang manis dan budi pekerti yang baik"

Hadis Dhaif kerana terdapat Said Al-Maqbari yang dihukum lemah oleh ulamak. Namun sengaja saya petik hadis ini sekadar menggalakkan kita untuk "berwajah manis dan berbudi pekerti" kerana inilah "art of influence people" yang diajar oleh Islam. Hadis ini asalnya saya terjumpa dalam "Bimbingan Mukmin" ringkasan daripada Ihya' Ulumuddin yang dikarang oleh Imam Al-Ghazali.

Hadis yang dihidangkan oleh Imam Ghazali dalam menggalakkan umat Islam untuk berbudi pekerti amat menarik minat saya. Bukan apa, bila membaca hadis ini alangkah takjubnya saya bahawa Islam telah mendahului sarjana barat dalam mengemukakan teori mempengaruhi orang lain.

Antara buku sarjana barat atau motivator barat yang membicarakan hal ini ialah "Dale Carnigie". Buku beliau "How to influence people" telah saya baca 2 tahun yang lepas, malah 2 bulan yang lepas saya baru sahaja menyampai ceramah yang berkisar tentang tokoh ini. Didalam buku Carnigie, beliau telah mengemukakan peri pentingnya untuk kita berwajah manis dengan senyuman dan berbudi baik terhadap orang lain untuk mempengaruhinya.

Antara cerita yang dibawanya ialah kisah pekerja syarikat yang tidak disukai oleh rakan-rakan kerana tidak senyum. Dia merasa amat sedih namun apabila dia menyedari kesilapannya ini dia cepat membetulkannya. Rupa-rupanya perkara seremeh senyuman telah mengembalikan kehidupan bahagianya yang kini disukai ramai.

Apabila mengenang betapa perlunya kita senyum, teringat saya kepada beberapa orang yang pernah saya kenal cukup mempertahankan idea bahawa kita perlu bertegas supaya orang lain dengar cakap kita. Idea sebegini kurang tepat, ya benar... kita perlu bertegas... tapi dalam perkara yang sesuai...

Ada pula yang pernah saya jumpa cukup sukar memberikan senyuman, justeru itu kawan-kawan kurang menyenanginya... Lalu dia bertindak menyalahkan rakan-rakan kerana tidak memahaminya.... Bak kata pepatah.. "Satu jari tunjuk kat orang, 4 jari lagi tunjuk kat kita"

Wallahualam...

1 komentar:

zaimi said...

dgn menghormatinya,jgn memandang rendah org lain,than, beru beri pandangan atau pendapat,