Thursday, October 18, 2007

PostHeaderIcon Sufi Salafi Dalam Cerita

Gambar Hiasan

Silalah Layari Laman Blog ini dalam usaha menuju ke jalan Allah- Laman Sufi SalafiSaya tertarik dengan apa yang diketengahkan oleh Lutfi Mustafa El-Batnani didalam bukunya "Peranan Sufi dalam Gerakan". Beliau telah menengahkan perihal ahli Sufi yang begitu tegas mengikut jalan Salafus Soleh. Barangkali cerita beliau adalah sesuatu yang boleh membantu para sahabat inpirasi blog ini.Di dalam buku tersebut, diceritakan bahawa seorang ulamak Sufi bernama Abu Yazid Al-Bustami pernah mengajak para sahabatnya untuk menziarahi seorang ahli Sufi yang mengaku sebagai wali. Sememangnya tokoh tersebut cukup dikenali dan diziarahi oleh ramai orang.Sebaik Junaid, menemui tokoh tersebut, beliau amat kecewa apabila tokoh tersebut yang ketika itu baru masuk masjid meludah kearah qiblat. Lantas beliau mengajak sahabat-sahabatnya pulang. Baginya kalau tokoh tersebut tidak dapat memelihara adab seperti yang diajarkan oleh Rasullah S.A.W. masakan dia mampu memelihara diri menjadi wali seperti yang didakwa oleh tokoh tersebut.Pandangan yang jelas bahawa tasauf perlu berpaksi pada Al-Quran dan As Sunnah adalah amat penting. Inilah pemikiran yang akan menyelamatkan kita dari terjebak kedalam kesesatan, biaa'h dan ta'sub kepada sheikh...Wallahua'lam
Wednesday, October 17, 2007

PostHeaderIcon Siapa Bedeah... dan Siapa Bida'h? Zikir Selepas Solat


Silalah Layari Laman Blog ini dalam usaha menuju ke jalan Allah- Laman Sufi Salafi

PASAL ZIKIR SELEPAS SOLAT


Selamat hari raya kepada semua rakan yang mengenali saya, jemputlah datang rumah menjamu selera di Ipoh.

To all friends out there, I warmly welcome you guys to my house at Ipoh. Hopefully you guys still remember my handphone number...

Saja bercakap bahasa Inggeris dah lama tak menulis dalam bahasa Inggeris sejak meninggalkan UIA. Baiklah berhubung tajuk yang saya kemukakan sebenarnya hadir setelah saya membaca sebuah buku yang bertajuk "Wirid Selepas Sembahyang"

Buku ini sebenarnya adalah satu usaha yang murni untuk mengembalikan umat Islam Malaysia agar berwirid dengan cara yang diajarkan oleh Rasullah S.A.W dan menjauhi bidaah yang merosakkan.

Namun ada beberapa perkara yang saya bersetuju dan ada juga yang saya tidak setuju. Buat pengetahuan pembaca sekalian, buku ini telah mengenengahkan bahawa "boleh" membaca zikir selepas sembahyang secara kuat. Ulamak yang berpegang pada pandangan ini menurut beliau antaranya ialah Imam Bukhari, Imam Muslim dan Ibnu Taimiyyah.

Anehnya penulis ini tidak membuat kajian yang cukup berhubung kebenaran pandangan-pandangan ulamak-ulamak diatas dan beliau sekadar menulis "kemungkinan " yang bermaksud kemungkinan besar ulamak tersebut berpegang kepada bolehnya membaca secara kuat.

Yang lebih memusykilkan saya ialah syarat-syarat membaca secara kuat yang diutarakan beliau. Beliau mensyaratkan boleh membaca kuat tetapi tidak boleh bacaan tersebut serentak dengan bacaan imam.
Sahabat-sahabat bayangkanlah suasana yang gamat apabila tiada keseragaman dalam membaca zikir dalam masjid. Masing-masing baca kuat pulak tu..

Sudah tentu ini tidak menepati pandangan ulamak yang mengharuskan membaca zikir secara kuat untuk mengajar. Apakah pengajaran yang boleh ditimba dengan bacaan demikian. (Menurut Dr. Wahbah Zuhaili dalam bukunya Fiqh Islami wa adilatahu, membaca zikir secara kuat dengan tujuan mengajar adalah harus)

Akan tetapi saya amat menghargai pandangan beliau bahawa berzikir selepas solat adalah amat dituntut. Malah beliau menganggap bahawa siapa yang meninggalkan zikir selepas solat telah melakukan bida'h kerana Nabi Muhammad S.A.W tidak meninggalkan zikir selepas solat. Antara hadis yang beliau petik ialah hadis Muslim berbunyi:

"Adalah Nabi jika selesai bersolat subuh akan duduk ditempat solatnya(berzikir) sehingga terbit matahari"

Begitulah tegasnya beliau menganggap mereka yang tak berzikir selepas solat adalah pembuat bida'h. Namun bagi saya, mungkin keterlaluan dikatakan pembuat bida'h kerana mereka yang membuat bida'h adalah berdosa sedangakan meninggalkan zikir yang hukumnya sunat tidak sampai menjadi dosa.

Saya lebih suka menyifatkan mereka yang tidak berzikir sebagai seorang yang BEDE-AH( Bahasa Perak yang merujuk kepada individu yang punya masalah sikap). Moga-moga Allah berikan kekuatan kepada saya dan sahabat sekalian untuk berzikir selepas solat.

Wallahualam.....
Thursday, October 11, 2007

PostHeaderIcon Selamat Menyambut Hari Raya Dengan Tamar


Silalah Layari Laman Blog ini dalam usaha menuju ke jalan Allah- Laman Sufi Salafi

Selamat menyambut hari raya aidil fitri kepada semua rakan-rakan. Moga Ramadhan yang lepas telah berjaya kita harungi dengan jayanya. Hari raya yang bakal menjelma ini harapnya kita tidak menyambutnya secara berlebih-lebihan sehingga menghilangkan ibadat kita di hari raya. Sesungguhnya hari raya fitrah merupakan sebahagian dari ibadah khusus umat Islam.

Disini saya datangkan satu athar sahabat yang dipetik dari Al-Muwatta' Imam Malik yang patut kita amalkan dihari raya nanti.


حدثني ‏ ‏يحيى ‏ ‏عن ‏ ‏مالك ‏ ‏عن ‏ ‏هشام بن عروة ‏ ‏عن ‏ ‏أبيه ‏ أنه كان ‏ ‏يأكل يوم عيد الفطر قبل أن ‏ ‏يغدو


"memberitahu saya Yahya daripada Malik daripda Hisham bin Urwah daripada bapanya bahawa dia telah makan dihari raya fitrah sebelum berpegian"


Menurut huraian athar ini, adalah menjadi sunnah untuk makan terlebih dahulu sebelum pergi ke tempat sembahyang untuk menunaikan sembahyang aidilfitri. Sepertimana yang diriwayatkan dari أنسكان bahawa Rasullah S.A.W tidak pergi menunaikan solat aidilfitri selagi tidak makan buah tamar.


Dinyatakan juga bahawa adalah amat disukai sekiranya kita makan tamar terlebih dahulu kiranya kita ada tamar bagi menurut perlakuan nabi yang dinyata oleh Anas R.a bahawa telah makan tamar dengan jumlah bilangan yang (witir) ganjil sebelum menunaikan solat.


Sahabat-sahabat berdasarkan hujah ini, memakan buah tamar bukan sahaja digalakkan ketika berbuka puasa, juga digalakkan diwaktu hari raya. Ok, selamat hari raya , maaf zahir dan bathin